
miércoles, 24 de febrero de 2010
La unificació d'Italia

Comentari d'una pintura: La llibertat guiant al poble

-L'obrer, que porta un sabre i una insígnia lanca, símbols liberals.
-Un petit burgés, quees reconeix per la seva vestimenta, el barret de copa i l'escoopeta de caça.
-El pages, que esta ferit i que porta una indumentaria que correspon als colors de la bandera francesa, com a símbol de les ferides de la nació francesa.
-L'estudiant, que representa als joves, que son victimes de les injusticies i que lluiten per aconseguir un futur millor.
-El membre de a guardia nacional, que se'l reconeix per barret de corneta caractèristic d'aquest cos, i que porta a més amés un floret i una pedra a la má; tot plegat es un símbol revolucionari i de lluiita.
-La figura femenina es una al·logeria de la llibertat, ja que porta els petits descoberts i avança amb un fusell a la ma, amb el qual ha de lluitar per aconseguir-la. A més a mé, tmabé representa França, perqué porta a la má dreta la bandera tricolor francesa.
El quadre representa un eisodi de la revolució que es va desenvolupar a França el juliol de 1830, quan les classes populars i la burgesia es van aixecar contra la monarquia que 'hav restaurat després de la caiguda de Napoleó i que havia restringit en els últims temps les llibertats, a part d'haver conduït els ciutdans a una crisi económica. Aquests grups van aixecar barricades als carrecs de París durant les ''jornades glorioses'' i van protgonitzar revoltes ue van acabar amb el regant del bordó carles X, que va ser subituït per un monarca més liberal: Lluís Felipe d'Orleans.
jueves, 11 de febrero de 2010
L'opocisió del liberalisme i el nacionalisme

El congrés de viene

miércoles, 3 de febrero de 2010
Les conquestes de Napoleó

-El primer gravat és una apologia de a Revolució i de les repercussións positives de la seva difusió per Europa. S'hi mostra un home que amb una roda genera una corrent elèctrica que a través d'un cable sorgit d'un barret frigi (simbol de la República) fa caure a terra els trons dels monarques europeus.
El gravat inferior, per la seva banda, mostra les altres conseqüensies de la Revolució: Napoleó dirigeix els sus soldats durant una espoliació d'obres d'art i riquesses.
Destaca el detall de la creu trepitjada a terra. Els gravats mostren les dues cares de les campanyes napoleóniques. El primer reflecteix l'ntusiasme amb que al principi fou acollit pels liberals, que veien en Napoleó el representant d'un poble francés que es defensava de la tirania absolutista i un propagador de les idees alliberadores de la Revolució.
El segon, per la seva banda, revela la realitat d'un exèrcit que d'alliberador va passar ràpidament a ser coonqueridor, que rapinyava i saquejava en aquells països que subjugava com qualsevol altre exèrcit invasor.
Així, els exèrcits napoleònics, acolllits al principi com alliberadors després d'acabar amb institucions pròpies de l'Antic Règim als països ocupats, aviat van ser vistos com a opressors, fet que va donar lloc a rebel·lions nacionals i liberals per expulsar-los , fruit justament dels ideals difosos per França.
Suscribirse a:
Entradas (Atom)